Cum alegem corect plasele de tenis
Plasele de tenis reprezinta un element important in amenajarea unui teren de tenis. Acestea influenteaza atat aspectul terenului, cat si calitatea jocului in sine. La o prima vedere, este greu de distins intre diferitele tipuri de fileuri, dar daca tii cont de sfaturile noastre, iti va fi mult mai usor sa alegi corect plasele de tenis.
Fie ca esti responsabil pentru amenajarea unui teren de tenis public sau privat, alegerea corecta a fileului este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua. Tocmai de aceea trebuie sa cunosti caracteristicile importante ale plaselor de tenis, precum materialele recomandate, diferitele tipuri de fir, dimensiunea ochiului sau calitatea cusaturilor.
Plasele de tenis se aleg in functie de lungimea sezonului, frecventa utilizarii terenului de tenis sau tipul suprafetei de joc. Asadar, sunt multi factori de luat in considerare daca iti doresti sa faci alegerea potrivita. Iti venim in ajutor cu un ghid concis care contine cele mai importante informatii de care ai nevoie pentru a alege corect plasele de tenis.
Primii pasi pentru a alege corect plasele de tenis:
1. Tine cont de tipul plasei, dar si de firul din care este realizata
Plasele terenurilor de sport pot fi cu nod sau fara nod. Pentru terenurile de tenis este recomandat sa alegi plasele cu nod. Au o rezistenta mai mare la impact, pastrandu-si astfel forma si calitatea pentru o perioada indelungata. De asemenea, in cazul in care apar deteriorari datorita utilizarii frecvente, plasele cu nod sunt mult mai usor de reparat, nefiind necesar sa fie inlocuite.
Un alt aspect important este tipul firului din care este realizata plasa. Cel mai adesea, plasele de tenis sunt concepute din fir rasucit sau fir impletit. Dintre acestea, recomandat este sa optezi pentru o plasa de tenis realizata din fir impletit, deoarece este mai rezistenta si va absorbi mai bine impactul cand mingea de tenis loveste fileul. Acest lucru este important deoarece mingea va cadea mai aproape de fileu, in loc sa fie propulsata intr-o directie diferita, cum ar fi in cazul unei plase de tenis cu un grad de absorbtie a impactului scazut. Un alt aspect important in alegerea unui fileu de tenis este intaritura firelor din sectiunele care sufera cel mai mare impact. Plasele de tenis de buna calitate vor avea intotdeauna primele 6 randuri de plasa din partea superioara dublate.
2. Nu ignora importanta materialului din care sunt fabricate plasele de tenis
Materialul din care este realizata plasa de tenis reprezinta cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont. Cele mai des intalnite materiale sunt polietilena si poliesterul, fiecare avand proprietati specifice. Noi iti recomandam sa alegi polietilena, deoarece este un material care asigura durabilitatea plasei de tenis, nu absoarbe apa si beneficiaza de un tratement special care sa ii asigure rezistenta la razele UV inca din stadiul de polimer. Din acest motiv se comporta foarte bine indiferent de conditiile meteorologice.
3. Dimensiunea ochiurilor plaselor de tenis conteaza
Plasele de tenis de calitate au ochiurile patrate cu dimensiunea de 45 mm si grosimea firului de minim 2,5 mm pentru terenurile de copii si junior. Pentru bazele de tenis grosimea firului este de minim 3 mm, iar pentru competitii acesta trebuie sa fie de minim 4 mm. Cu cat ochiurile plasei sunt mai mici, cu atat aceasta este mai “deasa” iar acest lucru determina gradul de absorbtie a impactului si contribuie in mod direct la rezistenta si durabilitatea plasei. .
4. Asigura-te de calitatea cusaturii
In alegerea corecta a plaselor de tenis, trebuie sa pornesti cu gandul ca acestea reprezinta o investitie pe termen lung. Tocmai de aceea calitatea cusaturii este foarte importanta pentru fileurile de tenis. O plasa de tenis realizata corect va avea cusaturi rezistente, in special in zonele care sunt predispuse spre deteriorare, precum zona de imbinare a plasei cu banda superioara.
5. Alegerea materialelor pentru benzile superioare si partile laterale
Banda superioara si partile laterale sunt zonele care securizeaza corpul plasei. In ceea ce priveste banda superioara, alegerea acesteia se bazeaza atat pe preferinte personale, cat si pe tipul terenului de tenis. Cele mai comune materiale care se folosesc in realizarea benzilor superioare sunt poliesterul de tip PES si PVC-ul, cel mai adesea puse in strat dublu si fixate de plasa cu patru sau mai multe cusaturi. De asemenea este recomandat ca acestea sa contina cablu de otel cu invelis de plastic, care ajuta la tensionarea corecta a plasei,. Pe partile laterale ale plasei de tenis sunt asezati si ochetii metalici de fixare.
Speram ca aceste informatii sa iti fie de folos. Alegerea unei plase de tenis nu este o decizie dificila cand detii informatiile de care ai nevoie. Pentru intrebari suplimentare, suntem aici sa te ajutam. Contacteaza-ne acum!